Новини

Грешки при миенето на зъби - втора част

  06.10.2020 15:41

6. Прекалено дълго четкане

Ако сте старателни повече от необходимото, също не е добре. Ако четкате зъбите прекалено дълго, също като при миенето с по-голям натиск може да увредите зъбния емайл.

 

7. Миене непосредствено след консумация на храни и напитки с високо киселинност

На теория е добре да мием зъбите след всяко хранене. В действителност обаче, не е съвсем така. Има значение какво сме консумирали.  Употребата на кисели храни и напитки образно казано „разтваря“ повърхностния слой емайл и го прави лесен за изтриване с четка за зъби. Ако сме яли или пили продукти с високо киселинно съдържание, като например газирани напитки или плодови сокове е най-добре да изчакаме около половин час, преди да измием зъбите. Това е времето необходимо за възстановяване на повърхносния емайл след действието на киселините.

 

8. Непочистване на четката

След миене на зъбите много хора зарязват четката си за зъби, без да я измият добре. По нея остават хранителни остатъци, които започват да гният и да благоприятстват развитието на микроорганизми, които се внасят в устата при следващото миене.

 

9. Невъзможност за изсъхване на четка

След миене на зъбите много хора покриват четката си за зъби с капаче или я поставят в кутия. По този начин четката остава влажна. Влагата благоприятства размножаването на бактерии в четката за зъби.

 

10. Замърсяване на четката

Често четката за зъби се съхранява на мивката в банята заедно с четките за зъби на другите членове на семейството. Четките за зъби не трябва да се допират една до друга, за да не се пренасят бактерии от една уста в друга. Освен това, четките трябва да стоят на такова разстояние или височина от мивката, че върху тях да не попадат капки при миене на ръце например.

 

11.Смяна на четката за зъби

Четката трябва да се сменя поне веднъж на всеки три месеца, тъй като косъмчетата на старите четки променят своята гъвкавост, а с това се променя и ефективността на миене.

 

12. Почистване на езика

Зъбите не са единственото нещо в човешката уста, което има нужда от почистване. Езикът също се нуждае от миене, независимо дали с четката за зъби или специална четка или стъргалка за език.

 

13. Конци за зъби

Четката и пастата за зъби не са достатъчни за доброто почистване на устната кухина. Междузъбните пространства не могат да бъдат измити от четката. Ето защо използването на конец за зъби е задължително поне веднъж дневно.

 

14.Избягване на миенето в чувствителни и кървящи зони

Много хора избягват да мият определени участъци, където имат някаква чувствителност или има кървене на венците. Обикновено това задълбочава проблема. Кървенето например е признак за някакво възпаление. Ако не почистваме дадената зона, в нея се задържа храна, която води до допълнително възпаляване на тъканите и още по-обилно кървене. Ако пък някъде имаме болка или чувствителност, трябва да се консултираме със зъболекар. Освен това, трябва да опитаме поне внимателно и нежно да почистваме дадения участък.