Новини

Грешки при миенето на зъби - първа част

  06.10.2020 15:32

Миенето на зъбите е част от нашето ежедневие. Това е навик, който се изгражда в ранна детска възраст и на който много от нас не обръщат голямо внимание, извършвайки го напълно механично, без да се замислят дали всъщност го правят правилно.

Устната хигиена има за цел да поддържа нашите зъби и венци здрави.

Има някои често допускани грешки обаче, които водят до точно обратното и в тази статия ще се запознаем именно с тях, за да се опитаме в бъдеще да ги отстраним.

 

1.Недостатъчна продължителност на миенето

Това е най-често допусканата грешка. Повечето хора мият зъбите си като просто правят по няколко хоризонтални движения с четката отляво и отдясно за около половин минута общо и смятат, че това е достатъчно. В действителност обаче, за да бъде ефикасно миенето, то трябва да продължава поне около три минути с обикновена или около две минути с електрическа четка.

 

2.Неправилна техника

Хоризонталните движения с четката за зъби много често са причина за отдръпване на венците, изтриване на емайла в областта на зъбните шийки и поява на чувствителност в зъбите. Ето защо тези движения трябва да се избягват, като се използват вертикални и/или кръгови движения. Трябва да се обърне повече внимание на задните зъби, които са трудно достъпни.

 

3.Неподходяща четка

Голяма част от хората си купуват четки за зъби на случаен принцип или пък ги избират неправилно. Много хора си купуват прекалено твърди четки за зъби, които обаче водят до изтриване на емайла при продължителна употреба. Прекалено меките четки пък обикновено не почистват зъбите достатъчно добре и стават причина за развитие на зъбен кариес или гингивални заболявания. Съществува и погрешно схващане, че колкото по-голяма е четката за зъби, толкова по-лесно е миенето. С голямата четка за зъби е невъзможно да се почистват трудно достъпните задни зъби.

 

4.Неподходяща паста

Много често хората си купуват пастите за зъби, водени единствено от цената. Обърнете внимание, че по-скъпите пасти за зъби невинаги означават по-сигурна защита за вашата уста. За избора на паста е най-добре да се консултирате със специалист. Не се хвърляйте да купувате избелващи пасти за зъби, вместо например антиплакови, ако имате и без това податливи на кариес зъби. Ако пък все пак решите да използвате такава паста, не очаквайте кой знае какви резултати. Избелващите пасти са чудесни, но най-вече за поддържане цвета на вече избелени зъби.

 

5.Прекалено силен натиск

Най-важни за доброто миене на зъбите са продължителността и правилната техника. Не си мислете, че като упражнявате по-голям натиск, ще измиете зъбите по-добре. Така може само да си навредите, като изтриете зъбния емайл или нараните венците и причините гингивални рецесии. Зъбите се мият нежно и без натиск.